Oslabljene fronte s malo ili nimalo oborina | Konkretnija promjena moguća u četvrtak

Preko našeg se područja u noći s petka na subotu premještao oslabljeni frontalni poremećaj sa sjeverozapada Europe, koji je u prvom redu donio oblake i spriječio još jače ohlađivanje, a u manjoj mjeri bilo je mjestimičnog slabog snijega.
Do trenutka dolaska naoblake temperature su bile u padu, a zatim s naoblakom počele stagnirati ili čak i rasti. O jutarnjim minusima bilo je više riječi u prethodnom našem tekstu:
HLADNA NOĆ I JUTRO | Parg i Crni lug -9°C, Rijeka -1°C

Po prolasku fronte se većinom bilo i razvedrilo u prijepodnevnim satima tako da je prema podatku DHMZ-a od 13 sati u subotu, na postajama PGŽ prevladavao opis vremena pretežno vedro ili umjereno oblačno, a temperatura je porasla i do 8 ili 9°C na Kvarneru. Pozitivnu vrijednost imala je i u Gorskom kotaru, 3 do 6°C.

Već sa sjeverozapada ide nova oslabljena fronta koja u noći na nedjelju i tijekom nedjelje može donijeti slabe oborine, a sa zatopljenjem po visini u gorju i najvišim predjelima zaleđa obale postojat će mogućnost i za malo kiše koja se ledi u dodiru s tlom ili snijega, uz obalu kiše. Oborina neće biti u većim količinama.

Priča će se ponoviti već s ponedjeljkom kada se ponovno u noćnim satima očekuje još jedan slabi prodor, a u njemu bi zbog zatopljenja, bude li oborina, većinom trebala padati kiša, čak i u gorju.

Ovakav razvoj vremena kreira sinoptička situacija u kojoj je na sjeverozapadu Europe anticiklona, a na sjeveru ciklona čije slabe fronte prolaze po istočnom rubu te anticiklone, zbog čega ima puno oblaka i malo oborina.

Očekivana sinoptička situacija za ponedjeljak po modelu GFS, wetterzentrale.de

Slično će potrajati sve do nove fronte koja bi u četvrtak trebala stići s Atlantika, a na području sjeverne Italije nastati sekundarna ciklona zbog koje bi i kiše trebalo biti više.