Otkriveno 9 novih vrsta komaraca otpornih na zimske uvjete

Na arhipelagu Zemlja Franje Josipa otkriveno je devet novih vrsta komaraca koji mogu živjeti na temperaturama ispod nule. Pronašao ih je znanstvenik s Permskog državnog nacionalnog istraživačkog sveučilišta Andrej Krašenikov.

Razlika između biljnih komaraca (komara) otpornih na hladnoću i običnih komaraca je u tome što se njihove odrasle jedinke ne hrane, objasnila je služba za medije sveučilišta. Kod ovih komaraca hrane se samo larve, a odrasle jedinke žive s nepotpuno razvijenim usnim aparatom.

“Organizmi ovih insekata sadrže trehalozu, glicerin i druge višeatomske alkohole. Ovi spojevi im omogućavaju da se potpuno zamrznu, a pritom zadrže životne funkcije i probude se na proljeće”, izjavio je Krašenikov.


Navodi se da su komarci najrasprostranjeniji insekti u arktičkoj zoni. Vrsta biljnih komaraca koja je otkrivena još 1933. godine ranije gotovo da nije bila opisana.

Ranije je ministar prirodnih resursa i ekologije Rusije Dmitrij Kobilkin rekao da su klimatske promjene na Arktiku prouzrokovale migracije izvjesnih vrsta životinja. On je istaknuo da se sada mijenja okoliš leminga, poljskih miševa i drugih vrsta. Prema njegovim riječima, ove promjene zahtijevaju analizu. (Russia Beyond/Istramet).

Đorđe Dokmanović

Josip Filipović

Rođen 08.08.1982., u Gospiću. Osnovnu te Srednju ekonomsku školu završio u Otočcu, studirao u Rijeci, usavršavao se u inozemstvu. Radi u znanosti.