Otok nestao preko noći!

East Island – satelitska snimka prije i poslije razornog uragana

Čitav jedan otok havajskog arhipelaga nestao je u Pacifiku i to, kako se čini, preko noći. Znanstvenici su ovaj tjedan potvrdili da je udaljeni otok East Island, inače dom ugroženoj havajskoj morskoj medvjedici i zelenoj morskoj kornjači (golemoj želvi), rapidno propao pod utjecajem snažnog uragana Walake koji je pogodio otočje opčetko listopada.

Šokantne fotografije ‘prije i poslije’ pokazuju razmjere udara. Danas se bijeli pijesak koji je obrubljivao otok tek nazire, a pod morem se razaznaju konture onoga što je nekad bila obala.

To je samo još jedna pukotina u zidu koji nazivamo raznoliki ekosustav ovog planeta, a koji se prilično brzo ruši. Otok je bio star oko dvije tisuće godina.

Otok predstavlja vrlo važno stanište morskih kornjača koje ondje liježu jaja. Ovo bi ozbiljno moglo ugroziti njihov opstanak. Ondje se rađa i najveći dio strogo zaštićene vrste morskih medvjedica.

Posljednjih je mjeseci nestao još jedan otok u blizini – Trig. Njegov nestanak posljedica je višegodišnjeg procesa, no East Island je gotovo nestao preko noći. Klimatske promjene osnažuju uragane koji postaju sve češća pojava, a stručnjaci upozoravaju da su rizici za otoke i živa bića sve veći.

Znanstvenici nisu sigurni hoće li East Island ponovno ‘izroniti’, a ako se to i dogodi, taj proces bi mogao trajati godinama i rezultat je posve nesiguran.