Pauza od konkretnije kiše do petka

Protekli dani bili su obilježeni kišom i nestabilnim vremenom. U narednom će periodu doći do kratke stabilizacije odnosno pauze od kiše, no već za vikend očekuje se novi val nestabilnosti.

Trenutno se nalazimo u polju između dva sustava, ciklone koja odmiče od našeg područja prema istoku, i anticiklonalnog polja koje će nakratko ući nad Europu s istočnog Atlantika.

DHMZ/meteo.hr

Međutim, zbog jačanja ciklonalnog polja oko Skandinavije ono će se oduprijeti anticikloni te stvoriti blok što će naše područje i dalje držati između ta dva sustava uz promjenjivo vrijeme.
Hladna jezgra zraka koja se trenutno nalazi poviše Skandinavije spustit će se između ta dva sustava u niže krajeve te će do petka već doći do Europe što će uzrokovati stvaranje sekundarne ciklone podno Alpi, ali detaljnije o tome u sljedećoj najavi.

Srijeda će donijeti promjenjivo vrijeme. Bit će i sunčanih i oblačnih trenutaka, a lokalno preko dana može biti i u nekoliko navrata slabe kiše.
U prvom dijelu dana puhat će slaba bura, a u drugom dijelu slijedi njeno slabljenje i okretanje na zapadnjak.
Temperatura će se kretati ujutro od 6 do 11°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru oko 5°C, dok će se preko dana penjati lokalno i do ugodnih 20°C, a u Gorskom kotaru do 15°C.

Tijekom četvrtka slijedi jačanje juga, a kasno navečer u noći na petak, brzo okretanje na umjereni zapadnjak. S jugom će se u drugom dijelu dana navući visinska naoblaka, a kasno navečer postoji mogućnost i za malo kiše, uglavnom lokalno, i zanemarive količine.
Temperatura ujutro na Kvarneru slična srijedi, a u Gorskom kotaru nešto viša, do 10°C. Tijekom dana temperatura će se dizati na čitavom području slično kao i u srijedu.

Petak donosi uvod u novu promjenu vremena. Prevladavat će oblačno. Od sredine dana, uz dolazak kiše, najviše oborina past će na području Kvarnera, od 5 do 20 mm.
Ponovno će okrenuti na slabo do umjereno jugo, a temperature će biti s manjim oscilacijama tijekom dana. Ujutro posvuda oko 10°C , a preko dana na Kvarneru do 15°C dok će se u Gorskom kotaru zadržati oko 10°C.