Počeo globalni štrajk za klimu | Kina ga zabranila

Tisuće školaraca danas su na ulicama Australije i azijskopacifičkih zemalja počele globalni štrajk za klimu pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovu summitu o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu.

Uz transparente s porukama “Oceani rastu, ali i mi” ili “Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo”, učenici su prosvjedovali u Sydneyu, Melbourneu, Alice Springsu i drugim australskim gradovima.

Slični prosvjedi, na poticaj 16-godišnje švedske aktivistice Grete Thunberg, planirani su danas u oko 150 država. Cilj je učenika i drugih aktivista ujedinjeno progovoriti o izravnim posljedicama klimatskim promjena na planetu.

Kulminacija prosvjeda očekuje se u New Yorku kada će Thunberg, već nominirana za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma za klimu, predvoditi skup ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

UN-ov summit o klimi, koji će se održati u sklopu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, okuplja svjetske čelnike koji bi trebali razgovarati o nužnim strategijama u borbi za očuvanje planeta, kao što je masovnije korištenje obnovljivih izvora energije umjesto fosilnih goriva.

To je pitanje osobito bolno za niske pacifičke otoke, koji su prvi na udaru i godinama pozivaju bogatije zemlje da učine više kako bi spriječile rast razine mora. Djeca na Solomonskim otocima odazvala su se štrajku za klimu i prosvjedovala na obali odjevena u tradicionalne slamnate suknjice.

Na Tajlandu je više od 200 mladih ljudi upalo u zgradu ministarstva za okoliš i bacilo se na pod hineći smrt uz poruku vladi da krene u akciju za klimu. 

Vlasti nisu odobrile prosvjede u Kini koja ispušta najviše štetnih emisija stakleničkih plinova u svijetu,  ali su Zheng Xiaowen i Kineska mreža mladih u akciji za klimu odlučile na neki način sudjelovati. 

Inicijativa mladih “Fridays For Future Croatia” pridružuje se Globalnom prosvjedu za klimu, koji je dio globalnog štrajka i tjedna akcija u više od 100 zemalja.vU Hrvatskoj će se prosvjedi održati u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. (HRT/HINA)

Prosvjed na Šri Lanki, Reuters, Dinuka Liyanawatte