Početak klimatološke zime u znaku jeseni

1. prosinca uobičajeno počinje klimatološka zima. Taj datum u klimatologiji je izabran iz razloga što tada vrijeme poprima više zimska nego jesenska obilježja. Međutim, nije svaki put tako, a neće biti ni ove godine.

Zapravo, sam kraj klimatološke jeseni prošao je u zimskom tonu, kada je i uz obalu u dva navrata zabiježen minus, a sam početak klimatološke zime bit će u jesenskim obilježjima vremena.

Vidi se to i po trenutnim temperaturama koje su posvuda u porastu, a prema mjerenju od 13 sati (pljusak.com) u gorju su do 5°C, a na Kvarneru oko 10°C.

Toplina je stigla zbog izraženog zatopljenja po visini s jugozapada, povezanom s djelovanjem plitke ciklone u središnjem Sredozemlju, zbog čega je promjenjivo oblačno na većini područja, a ne smije se posve isključiti niti mogućnost za mjestimično malo kiše.

U sličnom tonu proteći će i nedjelja. Promjenjiva i pretežna naoblaka, a postojat će mogućnost i za malo kiše. Temperature iznad prosjeka za doba godine.

U ponedjeljak utjecaj oslabljene fronte sa sjeverozapada pa će se zadržati nestabilno vrijeme, a mogućnost za kišu bit će veća.

U utorak bi trebalo nastupiti prolazno smirivanje vremena, a od sredine tjedna ponovno promjenjivije uz dosta oblaka i malo kiše. Konkretnija promjena vidi se tek 8. prosinca.