Ponedjeljak u znaku izražene promjene vremena | U Gorskom kotaru i Lici snijeg, uz obalu bura | Na širem riječkom području zabilježen je grȁd

Tršće, Diana Zbasnik

Stigla nam je najavljena promjena vremena. Vrijeme koje smo imali tijekom proteklog vikenda nije ni po čemu dalo naslutiti da ćemo se ‘preko noći’ iz preuranjenog proljeća naći natrag u zimi. Premda, ne treba nas čuditi jer ‘ožujak je luđak’, ali i kalendarska zima još uvijek traje.

Ponedjeljak je obilježilo oblačno vrijeme, uz oborine. Mjestimice je bilo i izraženijih pljuskova s grmljavinom, na širem riječkom području, a mjestimice i na otoku Krku, zabilježena je i tuča, dok je u Gorskom kotaru i Lici kiša ustupila mjesto susnježici i snijegu. Prema službenim podacima DHMZ-a u 19 sati, na Zavižanu je izmjereno 12 cm te Pargu 6 cm snijega. Skromno.

Sredinom dana na Ćićariji se razvio snažan grmljavinski sustav koji je sporo odmicao prema istoku, stoga su i na širem riječkom području zabilježeni grmljavinski pljuskovi, uz pojavu tuče. Prema dojavama naših čitatelja tuča je zabilježena na Viškovu, Marinićima, Saršonima, Jelenju, Kastvu, Matuljima pa i u samoj Rijeci.

Osjetno je zahladnjelo, pa je u poslijepodnevnim satima ponegdje u unutrašnjosti bilo hladnije i za 10-ak stupnjeva. Hladno se očekuje tijekom naredne noći ali i jutra, a dojam hladnoće pojačavat će i sjeverni vjetar.

Tijekom utorka će na našem području prevladavati utjecaj ogranka anticiklone, na čijoj će prednjoj strani pritjecati manje vlažan, ali zato hladan zrak. U srijedu nas očekuje nova promjena vremena.