Poplave u Bosni i Hercegovini | Problemi s vodostajima i u Sloveniji

HRT

Veći dio Sarajevske, Srednjobosanske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije u Federaciji BiH susreće se s problemom porasta vodostaja rijeka. To uzrokuje plavljenje putova i stambenih objekata. Zbog toplog vremena i naglog topljenja snijega porasli su vodostaji: Bosne, Miljacke, Željeznice i Lašve te njihovih pritoka.

Naglo zatopljenje i obilne kiše uzrokovali su jučer poplave u mnogim dijelovima BiH. Danas stižu vijesti da se stanje popravlja. Zbog neprihvaćanja proračuna Federacije, pitanje je kako će se pomoći ugroženim područjima.

Stanje elementarne nepogode i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila. U prekidu je cestovni promet između Novog Travnika i Bugojna.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas onemogućen je promet glavnom cestom na ulazu u Bugojno. Pješački most na rijeci Željeznici, na Ilidži pokraj Sarajeva, čije dijelove je vodena bujica jučer srušila, gotovo je potpuno razrušen. Stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i danas dežuraju na području BiH.


Zbog neprihvaćanja proračuna Federacije Bosne i Hercegovine upitno je kako će se pomoći ugroženim područjima. Lokalno stanovništvo prst krivnje upire u komunalne službe koje ne održavaju odvodne kanale.

Snažna kiša i visoki vodostaji rijeka izazvali su velike probleme i u Sloveniji, osobito u zapadnom dijelu zemlje. Najviše je oborina palo na području Ilirske Bistrice, a zbog izlijevanja nekoliko rijeka i potoka zatvorene su neke prometnice. Zbog kiše i otapanja snijega u Sloveniji i dalje rastu vodostaji Save i njezinih pritoka te rijeke Drave. (HRT)