Posljednje dane travnja obilježit će nestabilno, ali i svježije vrijeme | U ponedjeljak u višem gorju izgledni su susnježica i snijeg

Sanjin Domijan

Iza nas je period nestabilnog vremena koji je obilježila česta kiša, lokalno i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, a pred nama je period u kojem se očekuju slične vremenske prilike.

Trenutno se naše područje nalazi pred samim nailaskom hladne fronte čemu pogoduje ciklona smještena oko Nizozemske dok zapadno od nje (uz zapadnu obalu Europe) prevladava Azorska anticiklona. Ta će se anticiklona u ovom periodu premjestiti na sjever što će potaknuti ciklonu na pomicanje prema jugu, a samim time i dolazak fronte koja će dolaskom nad Alpe potencirati razvoj sekundarne ciklone koja će zatim utjecati na vrijeme kod nas.

U nedjelju će na vrijeme utjecati Genovska ciklona koja će donijeti oblačno vrijeme, a sredinom dana i novu kišu koja će zatim biti sve češća prema kraju dana. Najviše kiše će pasti na području oko Učke i Gorskog kotara, uglavnom 5-10 mm. Vjetar će prevladavati slab, uglavnom južnih smjerova, a navečer u okretanju na istočnjak i buru. Temperature zraka ujutro posvuda oko 5 °C, dok će se dnevna dizati na Kvarneru na vrijednosti oko 15 °C, a u Gorskom kotaru do 10 °C.

U ponedjeljak će se zatim ciklona premještati južnije pa će po svojoj prednjoj strani povući nešto hladniji zrak. Temperature će se na plohi od 850 hPa spustiti na oko 0 °C što će u najvišim dijelovima Gorskog kotara uzrokovati snijeg. Na ostatku područja padat će slaba do umjerena kiša, a na otvorenom moru i uz obalu Istre pljuskovi koji će biti popraćeni grmljavinom, pa i tučom. Na cijelom području Primorsko-goranske županije pasti će od 5 do 25 mm nove kiše. Vjetar će na području Kvarnera i Gorskog kotara puhati sjevernih smjerova, uglavnom slabe do umjerene jačine. Temperature zraka ujutro od 8 °C do 12 °C, u Gorskom kotaru oko 5 °C, a tijekom na cijelom području za 2-3 stupnja viša temperatura.

Utorak zatim donosi samo nešto mirnije vrijeme, prevladavat će oblačno, a kiša će se tijekom cijelog dana zadržavati lokalno, uglavnom slabog intenziteta. Vjetar u slabljenju dok će se temperature zraka zadržati sličnih vrijednosti kao i tijekom ponedjeljka.