Potopna kiša u dijelu Istre |Ciklonalna plima od Istre do Dalmacije

Jako jugo, Rijeka, Tomi Biruš

Noć sa subote na nedjelju donijela je premještanje ciklonalnog centra preko Jadrana. Zbog toga je u mnogim predjelima bilo obilnije kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom te vrlo jakog vjetra.


Sinoć se je veći dio Istre suočavao s vrlo obilnom kišom koja je lokalno uzrokovala bujice i poplave, a na istočnoj obali poluotoka događalo se sasvim drugo meteorološko stanje.

Puhalo je umjereno do jako jugo s olujnim udarima. Meteorološka postaja na Fortici u Labinu zabilježila je udar juga od čak 123 km/h! Jugo je u obalnom području podiglo velike valove uz izraženu plimu te je došlo je do plavljenja obalnog područja, javlja Istramet.

Jugo je u dijelovima Dalmacije donijelo olujne, a ponegdje i orkanske udare, preko 120 km/h. Jugo je u kombinaciji s niskim tlakom u noći na nedjelju uvjetovalo dizanje razine mora u dijelu Dalmacije, a more je u mnogim obalnim područjima i na otocima plavilo rive i najniže dijelove obale.

Tako su oko ponoći valovi u kombinaciji s plimom poplavili najniže dijelove Splita, uključujući Rivu i Zentu. Plima je zabilježena također u Hvaru, Starom Gradu, Trogiru, Omišu…, javlja Dalmacija danas.

I na riječkom području je bilo plavljenja područja uz obalu uzrokovanih velikim količinama kiše, pa su iz tog razloga otkazane i neke maškarane manifestacije.

Kao da samo jugo, jako do olujno, ponegdje i s orkanskim udarima, nije bilo dovoljno, pale su i obilne oborine. Tako prema službenim podacima DHMZ-a u 7 sati, u posljednja 24 sata najviše kiše palo je na meteorološkoj postaji Pula – aerodrom – 107 mm. Slijede Pazin s 97 mm te Pula s 83 mm.

Veliki količine kiše pale su i na našem području, tako Rijeka mjeri 65 mm oborine, Crni Lug 62 mm, Begovo Razdolje 53 mm, Parg 48 mm, Delnice 43 mm, Gospić 38 mm, Krk 31 mm, Mali Lošinj 27 mm…

Danas nas očekuje pretežno i promjenjivo oblačno vrijeme te povremeno oborine, osobito u gorju, kada se krajem dana očekuju susnježica i snijeg. Vjetar u okretanju na sjeverne smjerove.