Prvi tjedan klimatološkog proljeća u znaku promjenjivog i iznadprosječno toplog vremena

Rijeka, Rimeteo

Nakon maškaranog vikenda tijekom kojeg su prevladavale uglavnom stabilne vremenske prilike, prvi tjedan ožujka obilježit će promjenjiv tip vremena. No, iznadprosječna toplina se nastavlja, vjerojatno i kroz cijelu prvu polovicu ožujka, koja bi u većini krajevima mogla biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja.

Trenutno se nad Europom nalaze dva različita sustava, po središnjoj i sjevernoj dominiraju ciklone dok je anticiklona zaglavljena po južnoj strani Europe. Ciklona se centrom nalazi negdje oko Škotske te će u narednim danima doći do njezinog razdvajanja gdje će se jedan dio zadržati na istom mjestu, a drugi odmaknuti prema dalje na istok. Zbog toga će hladna fronta te ciklone tek rubno zahvatiti Alpe, a time i stvoriti plitku sekundarnu ciklonu. Nakon prolaska glavne ciklone prema Rusiji, otvorit će se mogućnost za uzdizanje anticiklonalnog grebena prema središnjoj Europi, no ona neće donijeti stabilno vrijeme već će nastaviti podržavat južinu.

Tako se danas već od sredine dana očekuje jačanje juga koje će u početku najjače puhati u Gorskom kotaru dok će prema kraju dana jačati i na moru da bi u noći na utorak okrenulo na zapadne smjerove te se počelo smirivati. Ta će južina povući sa sobom i ponešto vlažnog zraka pa se navečer uz prolazak oslabljene fronte očekuje slaba do umjerena kiša, pri čemu se najviše kiše očekuje u gorskim predjelima, dok će najmanje pasti na moru i otocima.

U utorak se očekuje kratkotrajno smirivanje vremena, naoblaka će se do sredine dana smanjiti i nestati pa ima mogućnosti i za nekoliko sunčanih sati. Od sredine dana ponovno će zapuhati slabo jugo koje će zadržati svoj intenzitet do kraja dana.

Od srijede ponovno dolazi naoblaka, a zapuhat će i nešto jače jugo koje će dodatno povući malo topline iz Sredozemlja. Slabe kiše može biti lokalno, uglavnom rezervirane za večernje i noćne sate.

Temperature zraka se neće značajnije mijenjati, u ponedjeljak i utorak uglavnom ujednačene, dnevne do 15 °C (Gorski kotar do 10 °C), noćne oko 5 °C (u Gorskom kotaru uz slabe jutarnje minuse). Od srijede za stupanj dva toplije.