Rekordne količine snijega i vjetar stvaraju ogromne probleme diljem Europe

Austrija, Google

Rekordne količine snijega i dalje ugrožavaju svakodnevicu u velikim dijelovima Austrije, Njemačke i Češke, a meteorolozi za kraj tjedna najavljuju nove oborine. Ovaj tjedan je, samo u Austriji poginulo 7 osoba.


U Štajerskoj su jučer navečer napokon uspjeli vojnim helikopterima prebaciti turiste zarobljene u zimovalištu.

U planinama oko austrijskog Innsbrucka izmjereni su nanosi od preko četiri metra. Mnoga austrijska skijališta danima su zatvorena, a glavna bojazan je od urušavanja lavina na naseljena mjesta. Spremni na sve, alpski Austrijanci imaju povjerenstvo za lavine.

– Naša poruka u ovom trenutku je: izvan službenih skijaških staza je uistinu opasno. Moram pozvati da se ljudi drže skijaških staza, nema obilazaka, nema drugih pravaca, možda lijepo vrijeme poziva na to, ali situacija je ozbiljna, možete izazvati lavinu – poručuje Rudi Mair, čelnik povjerenstva za lavine u Tirolu.
Stručnjak napominje kako je posebno opasan prvi lijepi dan nakon velikih snježnih padalina. Tada se i događa većina lavina. Na drugom mjestu procjenjuje se sigurnost domova.

Odmah preko granice, u njemačkoj Bavarskoj, u gradu Berchtesgardenu proglašeno je izvanredno stanje. Zatražena je i pomoć vojske.

Snažni vjetrovi velike probleme stvaraju čak i u na hladnoću naviknutoj Norveškoj. Na sjeveru je više naselja odsječeno, zračna luka zatvorena, a jedan je školski autobus prevrnut na cesti. Nema vijesti o težim posljedicama za učenike.

S golemim snijegom suočeni su i u Srbiji, na području planina Golije i Kopaonika, na jugozapadu zemlje više mjesta je odsječeno, a cestovni promet nemoguć. (HRT)