Rekordno toplo prvo desetodnevlje ožujka u Zagrebu

Grafički prikaz: Risto Marić /Crometeo forum

Nakon što su zadnjeg dana veljače u mnogim mjestima u unutrašnjosti izmjerene ili izjednačene rekordno visoke temperature za veljaču, iznadprosječna toplina se nastavila i u prvim danima ožujka.

Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, srednja temperatura u prvih deset dana ovogodišnjeg ožujka je iznosila 12,8 °C. To je najtoplija prva dekada ožujka u povijesti meteoroloških mjerenja na Griču, a podaci se bilježe već 158 godina.

Do ove godine, najtopliji početak ožujka je zabilježen 1959. godine kada je srednja temperatura u prvoj dekadi mjeseca iznosila 12,3 °C. U istom razdoblju 1920. godine srednja temperatura je iznosila 12,3 °C.

Prosječna srednja temperatura u prvih deset dana ožujka je oko 5,5 °C. Ovogodišnjih, gotovo 13 °C odgovara srednjoj temperaturi na kraju travnja ili početku listopada. Prije tri dana, 8. ožujka je maksimalna temperatura na Griču iznosila čak 22,9 °C, a srednja dnevna temperatura tog dana je odgovarala prosjeku za kraj svibnja ili početak lipnja.

I u Maksimiru je prva dekada ožujka bila rekordno topla. Prosjek ove dekade je 12,0 °C, do sada je najtoplija bila prva dekada 1959. s 10,5 °C. Inače prosjek prve dekade za cijeli period mjerenja 1949-2018 je 4,4 °C, što znači da je pozitivno odstupanje +7,6 °C!

Za ožujske temperaturne rekorde je ipak (još) prerano. Oni su i na Griču i u Maksimiru zabilježeni posljednjeg dana ožujka 1989. godine. Tog dana je u Maksimiru izmjereno 26.1 °C, a na Griču 26.0° C. (Crometeo)