Rijeka teže od očekivanog do novog oborinskog rekorda za studeni

1127rirekord-jpg-688x388_q85_crop_upscale

Kada su prije posljednje ciklone izašle prognoze modela, činilo se da je riječki rekord za studeni sigurna stvar i da bi se isti trebao ostvariti već tijekom petka. Međutim, u meteorologiji stvari često puta nisu jednostavne pa tako Rijeka nije jednostavno došla do svoga rekorda.

Rekord je ipak pao i to doslovno u zadnjim momentima ciklone, kada je tijekom subote kiša “kapala” veći dio dana i u 19h došlo se do rušenja rekorda iz 2000. godine, a koji je iznosio 482.6 mm. Službeno mjerenje od nedjelje u 7h otkrilo je da je u Rijeci u zadnja 24h palo točno 4.9 mm čime se ukupna oborina u studenom popela na 486.4 mm što je novi najkišovitiji mjesec u povijesti riječkih mjerenja, odmah nakon listopada 1998. godine kada je izmjereno 526.7 mm oborine.

Iako studeni još nije gotov, do nekog zamjeetnijeg “podebljavanja” novog rekorda ne bi trebalo doći, jer ide stabilizacija vremena i bura, a opće je poznata stvar da se kiša i bura bar u Rijeci pretjerano “ne vole”.

Osim Rijeke, prema informaciji PMU-a Rijeka, do rekorda za studeni došao je i Crni Lug s izmjerenih 825 mm oborine do sada u studenom.

Za kraj i jedan neslužbeni podatak. Automatska postaja na Platku do sada u studenom ima izmjereno 1310.4 mm oborine, što je vrlo vjerojatno rekordna mjesečna količina oborine na razini Hrvatske, ali kako mjerenja na Platku nisu po standardu, ne mogu se uzimati kao službena.

Naslovna: Zoran Vakula / HRT