RIMETEO škola: Zagrijavanje stratosfere kao jedan od predznaka nadolazeće hladnoće

gfsnh-10-288

Proteklih nekoliko dana, na kartama temperature na 10 hPa (oko 26 tisuća metara), u stratosferi iznad polova i sjevernog Pacifika, vidljivo je značajno zatopljenje kao predznak budućih burnih događanja. Probat ćemo ukratko objasniti o čemu se radi.

Stratosfera je jedan od dva glavna sloja Zemljine atmosfere, odmah iznad troposfere, a ispod mezosfere. U stratosferi je topliji sloj iznad, a hladniji ispod, dok je kod troposfere toplina blizu Zemlje, a hladnoća raste s nadmorskom visinom.
Tropopauza je sloj koji se nalazi između troposfere i stratosfere, ujedno je i početak temperaturne inverzije, tj. da temperatura raste s porastom nadmorske visine, što se i događa u stratosferi.
U umjerenim područjima sloj statosfere počinje od 10. ili 13. km i traje sve do 50. kilometra, na polovima počinje već od 8. kilometra, a na Ekvatoru od 18. kilometra.

Upravo je statosfera, odnosno temperatura u njoj ključna za potencijalne hladne prodore na sjevernoj hemisferi. Na slici ispod prikazana je temperatura u stratosferi na oko 26 tisuća kilometara, i to trenutno viđenje modela GFS. Slikom dominira veliki polarni vrtlog čija je temperatura u centru na spomenutoj visini i ispod -70°C.

Polarni vrtlog je sustav ciklona oko jednog ili oba zemljina pola koje okružuju polarno područje visokog tlaka zraka. U tom području zrak kruži oko pola suprotno od smjera kazaljke na satu. Obično leži na visinama od 5 do 30 km.
Arktički vrtlog ima dva središta, jedan nad sjeveroistokom Kanade, a drugi nad Sibirom. Vrtlog je ljeti uži, a zimi širi. Zimi se obično proširi na područje Kanade, a vrlo rijetko dođe i južnije, primjerice kao što je bilo prošle godine s SAD-om.
Trenutni vrtlog sa slike nalazi se nad Sibirom i sjeverom Kanade i sve dok on ne “pukne” nema dotoka hladnoće u južne krajeve Europe.
gfsnh-10-6

Zato krajem 2. dekade studenog vidi se mogućnost slabljenja tog vrtloga, uz jačanje anticiklone nad Sibirom, što bi omogućilo nakupljenom hladnom zraku spuštanje i južna područja, što se vdi iz slike s naslovnice za 19. studenog.

Zbog početka tog zatopjenja, bit ćemo svjedoci i prvog polarnog prodora u Sjevernoj Americi već u idućem tjednu, dok Europa još mora čekati svoju priliku za zimu.