Šest atmosferskih “sastojaka” potrebnih za formiranje tornada

Tornato_11.09.05_003

Jeste li se ikada zapitali kakvi vremenski uvjeti vladaju u atmosferi prilikom formiranja tornada?
Stvar je dovoljno razložiti na 6 čimbenika koji se moraju poklopiti da bi se “zakuhao” pravi zračni vrtlog.

1. VLAGA
Osnovni je sastojak svakodnevne vremenske slike, a u zrak dospijeva isparavanjem kao jednim od temeljnih dijelova ciklusa kruženja vode u prirodi.
Primjerice područje toplog Meksičkog zaljeva glavni je izvor vlage koja zatim prodire do američke unutrašnjosti.

2. PODIZANJE (KONVEKCIJA)
Vlaga u atmosferi je samo plin koji postaje oblak tek nakon što se podigne u više slojeve troposfere. Tamo se vodena para kondenzira/sublimira u vodene kapljice/komadiće leda nakon čega je spremna za povratak na tlo.

3. NESTABILNOST
Nestabilnost se kao faktor nastanka opasnih vremenskih uvjeta pojavljuje kada u prizemnim slojevima imamo jako zagrijani zrak, a hladniji zrak na većim visinama. Topliji zrak manje je gustoće od hladnijeg – silom uzgona se podiže i postupno hladi. Posljedično, u tako nastalom oblaku dolazi do razdvajanja naboja čime dolazi do pojave munja.

4. RAZILAŽENJE IZNOSA BRZINA VJETRA
Javlja se kada zrak u nižim slojevima ima manju brzinu strujanja od one u višim. Takvi uvjeti sprječavaju brzi raspad olujnih sistema te im omogućavaju dugotrajnost i daljnje jačanje.

5. RAZILAŽENJE SMJERA VJETRA
Brzina je sama po sebi vektorska veličina, kojoj promatramo ne samo iznos nego i smjer. Ukoliko je u oluji prisutno i značajnije razilaženje u smjeru brzina vjetra gornjih i donjih slojeva zraka to će joj dati određeni zakretni moment što se očituje prisustvom određenog oblika “rotacije”. Takvim obilježjima odlikuju se superćelije iz kojih nerijetko možemo očekivati i tornada.

6. BLIZINA POVRŠINI ZEMLJE
Bitan je faktor koji određuje može li superćelija “proizvesti” tornado.
Kada se cijela priča odvija u rasponu od 1000 m do površine zemlje, omogućuje se formiranje zračnog vrtloga koji spaja olujni oblak i tlo te se translacijski i rotacijski kreće.

I za kraj, donosimo vam kartu s prikazom najučestalijih lokacija tornada na svijetu – SAD i Australija dolaze očekivano, no tu je i velik dio Europe uključujući i Hrvatsku.


The Weather Network

Naslovna: Pijavica; izvor: Wikipedia