Sibirska hladnoća hara Irskom i Velikom Britanijom

Irska i Velika Britanija pretrpjele su u veliku hladnoću i snijeg koji pogađaju Europu već nekoliko dana i dosad su uzrokovali smrt približno 60 osoba.

Irska strahuje od iznimno loših meteoroloških uvjeta najavljenih zbog susreta oluje Emme s Atlantika i ledenog vala s istoka, s obilnim snježnim padavinama i velikim padom temperature.

Zračna luka Dublin prekinula je zračni promet, “vjerojatno” do subote, zbog crvene uzbune od snijega i poledice koju je izdala irska vlada. Aer Lingus prekinuo je letove nakon što su naknadno učinile i sve ostale kompanije.

Dublinska burza najavila je da zatvara vrata u četvrtak popodne i petak zbog “ekstremnih meteoroloških uvjeta”. Otvara se tek u ponedjeljak.

Vlasti su zatražile od pučanstva da ostane u domovima od četvrtka popodne u 17 sati do petka u 16 sati.

Irsku je već u srijedu zahvatio jak vjetar jačine 100 km/h, uz snježne padavine, najjače od 1982.

U Velikoj Britaniji stanovništvo je svelo aktivnosti također na minimum.

Škotska Konzervativna stranka otkazala je kongres koji je trebao početi u četvrtak popodne. Tvrtka zadužena za distribuciju plina u Velikoj Britaniji zabrinula se zbog velike potražnje potrošača uzrokovane vremenom.

Nekoliko zračnih luka objavilo je prekid prometa i kašnjenja. Nevrijeme je izazvalo i veliki poremećaj željezničkih usluga. Četiri vlaka Eurostar između Londona i Pariza ili Bruxellesa otkazana su u četvrtak a najmanje deset za petak.

Britanski meteorolozi smatraju da će se ekstremni uvjeti nastaviti nad britanskim otočjem cijelog vikenda.

Val hladnoće prouzročio je smrt najmanje 57 osoba od prošlog petka: 21 u Poljskoj, sedam u Slovačkoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, četiri u Francuskoj, najmanje tri u Španjolskoj, dvije u Italiji, kao i u Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jedne u Nizozemskoj, Engleskoj i Švedskoj.

Među žrtvama brojni su beskućnici.

Naslovna: Reuters/Hannah McKay// Tekst: HINA