Sibirska noć u Hrvatskoj: Posvuda negativna vrijednost temperature

Iznimno hladan zrak koji je stigao do našeg područja ove je noći još više došao do izražaja, a da je hladno i vrlo hladno, govore i temperature zraka u Hrvatskoj, koje su prema podacima sa stranice Pljusak.com posvuda u minusu.

U PGŽ (01:30) najhladnije je gorje s temperaturom i do -15°C, koliko je izmjereno na Platku, u Pargu je -13°C, Sungeru i Delnicama -12°C. Vrlo je hladno i na širem riječkom području, u Velim Munaama -10°C, Hreljinu -8°C, Čavlima -7°C, a i u Rijeci na Pehlinu postaja mjeri -6°C. Kako se ide južnije, nije toplije, -4°C je u Rabu, a -2°C u Malom Lošinju.

U Hrvatskoj je najhladnije na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri, koji u 01:30 ima -22°C, -19°C je na Zavižanu.
Od gušće naseljenih područja valja istaknuti osiječko područje gdje se temperatura spustila i do -15°C, -14°C je u Karlovcu, a -16°C u Ogulinu.
Na Jadranu je također vrlo hladno, u Istri i do -8°C, a apsolutni “hit” je Dalmacija gdje se i uz obalu mjeri jači minus. -4°C je u Dubrovniku, a -5°C u Splitu! U Splitu je u 1h zabilježen udar bure od 90 km/h, čime je osjet ugodnosti u gradu pod Marjanom ugrubo rečeno -20°C!.

U Rijeci je vjetar puhao najjače sredinom petka, a potom se prema večeri smirivao pa je unatoč niskoj temperaturi osjet hladnoće oko -10°C.

Bura i dalja stvara poteškoće u Dalmaciji, ali vjetra ima i kroz Gorski kotar pa i na istočnom priobalju te ponajviše na lošinjskom području gdje se mjeri i preko 20 m/s.

Hladnoće će biti i ttijekom subote, o čemu smo već pisali

Za kraj smo se “prošetali” i susjednim zemljama te izvukli rekordere: -26°C Bjelašnica (BiH), -23°C Viline vode (Crna Gora), -22°C Kredarica (Slovenija) i Kopaonik (Srbija), -14°C Nyíregyháza (Mađarska)