“Skandinavka” donijela mraz i najhladnije jutro hladnijeg dijela godine

14469596_1276358389061785_6951657363797983365_n

Snažna Skandinavska anticiklona glavni je razlog što je četvrtak osvanuo kao najhladniji dan ove jeseni uz mjestimičnu pojavu mraza. Nerijetko su se i u gorju i u unutrašnjosti mjerili minusi. Neslužbeni podatak stigao nam je iz Starog Laza gdje je izmjereno -3°C. Isto toliko izmjereno je na službenom Zavižanu. Minus je mjeren i u Pargu kod Čabra (-1°C), dok je u Rijeci živa u termometru skliznula na 8°C, ali uz izmjeren tek 1°C na 5 cm. Najtoplije od mjesta u PGŽ, u jutarnjim satima, bilo je u Malom Lošinju (13°C).

Uz većinom sunčano vrijeme danju je bilo toplije. 9 do 14°C mjerilo se u gorju, a čak do 19°C na sjevernom dijelu Jadrana. Jug Hrvatske je imao oblačnije vrijeme s povremenom kišom, a vrijedi istaknuti da je na najvišim dalmatinskim planinama pao i prvi snijeg.

I nadolazeće jutro moglo bi biti hladno, ali ipak toplije od svog prethodnika. Razlog valja potražiti i u nadolazećoj naoblaci koja će spriječiti pad temperatura.

A što se vremena tiče bit će bez promjene do kraja tjedna. Promjenjiva naoblaka, bez neke veće mogućnosti za oborine na području PGŽ, uz naznaku da će se zadržati hladno vrijeme, osobito u ponedjeljak ujutro.

Najmanje do 11. listopada prognostički modeli sugeriraju iznadprosječno hladno vrijeme, a što će se nakon toga događati, prerano je da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi. Proteklih dana modeli su dosta lutali oko početka kiše u PGŽ, a danas se čini da će i cijeli vikend proći u znaku suhog vremena pa i početak sljedećeg tjedna. Tek od srijede u obzir bi mogla doći kiša.

Naslovna: Mraz u Podrvnju, foto: Žarko Kukuljan