Snijeg u Dalmatinskoj zagori | Jutros najviše snijega u Sinju

Sinj, foto: Sinjanin/Crometeo forum

Oborine u Dalmaciji je donijela plitka ciklona nad južnim Jadranom, koja se formirala nakon prelaska frontalnog poremećaja sa sjeverozapada. U kopnenim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana oborina je bilo malo.

Najviše snijega dobila je Zagora srednje Dalmacije. Viša područja Vrlike dobila su čak oko pola metra snijega, a neka sela oko Imotskog 40 centimetra, piše dalmacijadanas.hr. Drugdje je u Zagori većinom palo 10 do 20 centimetara. Rijetka su područja u Zagori, poput bližeg zaleđa Šibenika koja nisu dobila snježni pokrivač. Iako je padao na dijelu obale, prvenstveno od Dugog Raga do Dubaca, uz obalu nigdje nije zabilježen snježni pokrivač.


Zabijeli su se otoci iznad 400 metara visine, pa je tako preko 15 cm snijeg jutros bilo na Braču, a zabijelio se i vrh Hvara i Šolte. Obilan snijeg pao je u višim predjelima Pelješca.

Jučer ujutro najviše snijega u Hrvatskoj izmjereno je u Imotskom – 23 cm. Slijedio ga je Sinj s 15 cm. Do jutros se snijeg mjestimice u Dalmatinskoj zagori osjetno otopio, pa prema službenim podacima DHMZ-a u 7 sati, najviše snijega ima u Sinju – 13 cm. Slijedi ga Imotski s 10 cm te Metković 2 cm.

Zanimljivo je da Lika i Gorski kotar gotovo da i nemaju mjerljivog snježnog pokrivača, osim na Zavižanu sa skromnih 10 cm snijega.

Još jedna zanimljivost na kraju koja nas podsjeća na apsolutni temperaturni minimum u Imotskoj krajini – 13.1.1985. najniža temperatura zraka iznosila je -23,5 °C.