Srijeda nestabilna, četvrtak stabilniji, od petka ponovno nestabilnije

Ušli smo u period promjenjivog vremena s čestom kišom i pljuskovima, a lokalno se tijekom utorka skupilo i do 30-ak mm kiše, većinom na automatskim postajama oko Učke.

Naše se područje trenutno nalazi između dva sustava. Anticiklona i dalje dominira istokom Europe što nam osigurava dotok toplijeg zraka.
S druge strane formirao se ciklonalni sustav (po istoku i sjeveru Atlantika ) i on utječe na konstantni dotok vlažnog zraka uz spuštanje hladne zračne mase s Grenlanda nad zapad Europe.

Sinoptička situacija po modelu GFS, wetterzentrale.de

Taj će se ciklonalni sustav uz jačanje Azorske anticiklone polako pomicati na istok što će potencirati razvoj sekundarne ciklone u podnožju Alpi, no njezin efekt ćemo osjetiti tek u narednom periodu (za vikend).

Srijeda stoga donosi i dalje promjenjivo vrijeme. Puhat će vjetar umjerene jačine južnih smjerova, a navečer slijedi slabljenje.
U prvom dijelu dana prevladavat će kiša koje će pasti novih 5-10 mm, na području oko Učke i viših predjela Gorskog kotara znatno više (lokalno do 40 mm).
U drugom dijelu dana uslijedit će stabilizacija vremena. Kiša će većinom prestati, iako postoji mogućnost za poslijepodnevni lokalni pljusak. Zadržat će se visinska naoblaka uz koju postoji mogućnost za kraća sunčana razdoblja.
Temperaturno umjereno toplo, ujutro na Kvarneru oko 12 °C (Gorski kotar par stupnjeva niže), dok će se po danu temperatura penjati između 17-22 °C, u Gorskom kotaru oko 15 °C.

Četvrtak će donijeti stabilno i djelomično sunčano vrijeme. Jugo će glavni utjecaj imati na otvorenom moru gdje će puhati uglavnom slabe do umjerene jačine.
Naoblake može biti sredinom dana uglavnom prolazne dok će se navečer navući nešto viša.
Temperaturno će biti toplije od srijede, jutro nešto hladnije, posvuda oko 10°C, a po danu će se dizati na gotovo čitavom području PGŽ-a oko 20 °C, na Kvarneru malo toplije i lokalno preko 25 °C.

Slijedi period promjenjivog vremena u kojem će srijeda ispratiti nestabilno vrijeme, a četvrtak donijeti pravi proljetni topli dan.
Od petka slijedi nova destabilizacija vremena, uz dosta kiše i pad temperatura zraka.