Stigla zima | Snježne oborine diljem kopnene Hrvatske | Zatrpana i BiH

Gradačac, Merim Omić

Prošle noći intenzivne snježne oborine nastavile su padati u velikom dijelu kopnene Hrvatske i u susjednoj BiH.

Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega ima na Zavižanu (37 cm) te na Plitvičkim Jezerima (34 cm). U Gospiću je izmjereno 32 cm od čega je 12 cm palo prošle noći, Slavonski Brod, Vinkovci i Slunj mjere 26 cm, a izdvojimo i Vukovar s 22 cm.

Zahvaljujući specifičnoj mikroklimi podnožja Medvednice, na zagrebačkom području pale su male količine snijega. Tek meteorološka postaja na aerodromu mjeri značajnijih 6 cm, u Maksimiru su pala 3 cm, a u centru grada (Grič) 1 cm.
 
Prvi ovosezonski snijeg pao je u višim predjelima otoka Brača. Desetak centimetar snijeg palo je na Vidovoj Gori gdje se rano jutros temperatura zraka spustila na 2 stupnja ispod ništice.

Po vrhovima Hvara također je bilo snježnih pahulja, ali se snijeg nije zadržavao, za razliku od Sv. Ilije na Pelješcu gdje ga ima više od 15 centimetara.

I dok se na većem dijelu sjevernog Jadrana tijekom petka zadržalo suho vrijeme, a krajem dana je došlo i do razvedravanja, u Dalmaciji je pala i obilnija kiša. Jučer, do 19 sati, je prema raspoloživim podacima najviše kiše, 33 litre palo na aerodromima Ćilipi i Split Resnik. Još neke veće količine su bile: Lastovo 31, Hvar i Makarska 30, Šibenik i Split 28, Dubrovnik 25…

Obilan snijeg nije zaobišao ni BiH. Zaprimili smo fotografije iz Gradačca gdje vlada pravi zimski ugođaj uz 30-ak centimetara debeli pokrivač. Prema podacima federalnog hidrometeorološkog zavoda, najviše snijega ima u gorju.

Na Bjelašnici je izmjereno čak 71 cm, a snijeg i dalje pada. U Livnu je pokrivač debeo 41 cm, Bugojnu 40 cm, Tuzli 32 cm, Bihaću 31 cm… (IM/CM)