Stiže brza promjena vremena, najviše oborina Gorskom kotaru

Ciklona koja se centrom nalazi između Škotske i Norveške u iduća dva dana utjecat će na vrijeme kod nas.
Nad sjevernom Afrikom, Atlantskim oceanom te većim dijelom južne Europe prostire se anticiklona koja će dići svoj greben sjevernije prema Islandu i time pogurati spomenutu ciklonu prema istoku, odnosno Skandinaviji.

Sinoptička situacija za poneddjeljak, model GFS, wetterzentrale.de

Ciklona će sa sobom spustiti malo jaču hladnu frontu koja će uspjeti doći do Alpa gdje će započeti razvoj sekundarne ciklone. Zbog toga će fronta našim krajevima donijeti kišno vrijeme tijekom nedjelje i ponedjeljka, no već se sredinom ponedjeljka vraća stabilnije vrijeme uz upad anticiklone nad Europu gdje će ostati i ojačati neko vrijeme.

Tako će u nedjelju tijekom cijelog dana dominirati jugozapadno visinsko strujanje koje će sa sobom povući vlažan zrak iz Sredozemlja te donijeti slabu kišu čitavom području PGŽ. Pritom se najviše kiše očekuje u Gorskom kotru, lokalno i do 100 mm dok će na Kvarneru biti znatno manje , od oko 5 mm uz obalu i na otocima do 20 mm u zaleđu.

U noći na ponedjeljak očekuje se brzi prolazak fronte pa će vjetrovi okrenuti s juga na zapadnjak, a kiša malo pojačati uz mogućnost grmljavinskih pljuskova da bi u ranim jutarnjim satima uz okretanje vjetra na sjeverac, (kasnije i buru) oborine stale.
Uz dotok hladnoće po visini na vrhovima planina u Gorskom kotaru može pasti malo snijega.

Postupno će se razvedriti pa će ostatak ponedjeljka proći uz promjenjivu naoblaku. Anticiklona će ući nad Europu, bura će malo ojačati, a vrijeme stabilizirati do daljnjega.
Uz to će biti i dosta hladno zbog spuštanja hladnoće sa sjevera preko istočnog ruba anticiklone pa se jutra mogu očekivati uz minuse na širem riječkom zaleđu, a posebice u Gorskom kotaru, dok će maksimalne vrijednosti biti nešto niže nego ovih dana.