Storm Chasing Team Senj | Tko su hrabri lovci na buru?

Bura, Senj, Lucijan Španić

Posljednjih dana za Senj se nadaleko čuje zahvaljujući Storm Chasing Teamu, skupini entuzijasta koji vole Senj i sve što na njega asocira. Vole zalaske sunca koji su, kako kažu, u Senju najljepši, slavnu povijest, plavo biserno čisto more, sunčane dane, a posebno vole senjsku buru. Nju ovi entuzijasti jednostavno obožavaju, kažu s burom imaju buru doživljaja. Štoviše, oni su lovci na buru, ali i na vremenske nepogode u kojima snimaju munje pa ih se za nevremena, posebno noću, može vidjeti vani s fotoaparatima kako čekaju »uloviti« munju.

Stormsa je ukupno sedam, različite su životne dobi , od 23 do 36 godina, različitog bračnog statusa i zanimanja, primjerice od fotografa, službenika, konobara, geodeta, vatrogasaca do čuvara prirode, oni su Marko Fero, Karlo Uković, Dinko Brozičević, Toni Popović, Lucijan Španić, Mario Devčić i Nino Salkić, ili jednostavno senjski dečki, koji ističu kako je bura u Senju prirodni fenomen, zanimljiv je i znanstvenicima pa se zato senjska bura dugo dokumentarno prati, a prilog tome daju i oni svojim mjerenjima.

Tako je bilo u protekle hladne dane kada je i Senj zabijelio od snijega, a senjska bura nemilosrdno »derala«. Stromovci su takvo vrijeme jedva dočekali da bi krenuli u novu adrenalinsku pustolovinu u kojoj su izmjerili udare bure od 150-180 kilometara na sat. O tome svjedoči i snimljen videozapis mjerenja bure dostupan na njihovoj Facebook stranici, a mjerenja redovito objavljuju za svake jače bure. Međutim, nije lako izmjeriti najjače udare bure posebno ne na prostoru oko tvrđave Nehaj gdje su njeni udari provjereno najjači.

A na toj lokaciji je bilo i opasnih situacija situacija, primjerice 16. veljače 2016. godine, kada su izmjerili snagu bure od 209 kilometara na sat. Tada je »stromovac« koji je mjerio buru puzao po tlu, a u jednom momentu bura ga je doslovno digla i nosila dva metra.

A da za njihov rad vlada velik interes u domaćoj javnosti i šire potvrđuje i preko pet i pol tisuća lajkova na njihovoj web stranici i preko 370 tisuća pregleda. Povodom takvog interesa »stormovci« su otišli i korak dalje i pred nekoliko dana objavili i novi, neobičan video zapis imena »Caffe bar Bura«. U njemu glavne glumačke uloge imaju upravo »stromovci« koji pokušavaju popiti piće na udarima bure. Caffe bar se nalazi na platou ispred tvrđave Nehaj, za stolom sjede oni kao gosti, jedan od dečki je i konobar koji toči piće i sve bi bilo idilično da nema udara bure od gotovo 160 kilometara na sat. Uskoro u čašama koje glumci čvrsto drže pića više nema, otpuhala ga je bura, oni su popadali na pod, a bura je otpuhala i stolice i stol.

Ovi zaljubljenici u fotografiju, meteorologiju, a posebno u poznatu senjsku buru i sve ostale vremenske prilike, bolje rečeno vremenske neprilike, kažu kako djeluju zajednički, kod njih čak nema niti prvog među jednakima. Kamere i fotoaparate imaju, međutim aparat kojim mjere brzinu vjetra marke »Kaindl Windmaster 2« koji su sami financirali, nije odgovarajući posebno u odnosu na profesionalne anemometre. Nadaju se kako bi možda putem nekih donacija mogli i do boljeg uređaja kojim bi zabilježili najsnažniji udar bure. (Novi list)