Temperaturna “inverzija”: Sjeverni pol topliji od većeg dijela Rusije

gfsnh-1-6

Ako bi vas pitali u normalnim okolnostima, gdje se trenutno može očekivati najveća hladnoća na Zemlji, imajući u vidu doba godine u kojem se nalazimo, vjerojatno bi velika većina odgovorila da je to Sjeverni pol. Međutim, meteorologija često puta zna zavarati.

Zbog ciklone u sjevernom dijelu Pacifika i anticiklone nad euroazijskim kopnom, na Sjeverni pol stiže velika količina toplog zraka, zbog čega se mjere temperature veće i za 20°C od prosjeka za doba godine! 15. studenog tako su neke lokacije mjerile i 1°C! Toplo razdoblje na Arktiku traje od sredine listopada, a od tada temperatura samo raste.
Zbog toga je to područje pod nanižom razinom leda u proteklih 40-ak godina.

Međutim, upravo taj izostanak zaleđenih površina glavni je razlog iznadprosječne prekrivenosti snijegom euroazijskog kopna (posebno Sibira), a to je stvorilo anticiklonu nad Sibirom zbog čega je veći dio Rusije hladniji od Sjevernog pola.
Na listi 100 najhladnijih mjesta na sjevernoj hemisferi u protekla 24h, čak 99 lokacija se nalazi u Rusiji, a samo je jedna smještena na Grenlandu.

Temperature u Rusiji padaju i do -45°C, istovremeno kad na Sjevernom polu rastu u pozitivu. Hladnoća iz Sibira spustila se i u srednju Aziju, a temperatura uglavnom nije viša od -15°C, što je osjetno hladnije od prosjeka za doba godine.

Naslovna: Hladnoća u Sibiru, toplina na Sjevernom polu; meteociel.fr