Tjedni pregled vremena u svijetu: Tajfun Vongfong u Japanu/Hudhud ide na Indiju/Pomrčina Mjeseca/Microburst

Nakon smrtonosnog i destruktivnog Phanfonea ranije ovog tjedna, tajfun Vongfong nastavlja svoj put prema japanskom kopnu.

Vongfong se tijekom petka nalazio u zapadnom Pacifiku, nešto istočnije od Tajvana.

Sredinom tjedna je klasificiran kao super tajfun. Tropski sustav dostigao je snagu uragana 5. kategorije, s vjetrom koji ima brzinu veću od 257 km/h.

Koliko je ovaj super tajfun moćan, govori i činjenica da je to najjači tropski ciklon tijekom ove godine na cijeloj planeti.

Tajfun je u subotu navečer (po lokalnom vremenu) prešao preko Okinawe, znatno oslabivši na 1. kategoriju. Početkom tjedna će zahvatiti kontinentalni Japan.

Razorni vjetrovi i poplave zbog obilnih kiša biti će učestala pojava.

super tajfun Vongfong, foto: NOAA/ NASA
650x366 10102009 104887v1 20141009 vongfong svi5

I dok Vongfong nastavlja svoj put u zapadnom Pacifiku, tropski ciklon, koji se oblikovao u Bengalskom zaljevu ranije ovog tjedna, ugroziti će Indiju.

Tropka oluja imenom Hudhud je prvi organizirani tropski sustav u Bengalskom zaljevu od sredine svibnja. To je ujedno tek drugi imenovani ciklon na sjeveru Indijskog oceana ove sezone.

Vjeruje se da će ovaj ciklon u razvitku, imati putanju zapadno-sjeverozapadno preko Bengalskog zaljeva u okruženju koje će omogućiti njegovo jačanje, čime bi postao najjači ciklon ove godine u sjevernom Indijskom oceanu.

Područja od Kakinade do Ratanpura posebno bi trebala obratit pozornost na utjecaj Hudhuda. Moguće su poplave i razorni vjetrovi.

Rijedak astronomski događaj dogodio se ovaj tjedan i bio je vidljiv diljem svijeta.

Radi se o pomrčini Mjeseca, odnosno tzv. “krvavom Mjesecu”.

pomrčina Mjeseca je bila vidljiva diljem svijeta, foto: Erin Mohr Bianco
mjesec

Opširnije o tome možete pročitati u našem tekstu ovdje.

U srijedu je prolazno, ali razorno, tzv. microburst pogodio dijelove Easthamptona i Massachusettsa. Microburst je zračni slap čiji je prečnik manji od 4 km, a traje od 5 do 15 minuta. Stvara se ispod kumulonimbusa i uključuje vrlo jak, opasan vjetar. O toj pojavi smo pisali ovdje.