U Norveškoj 32°C, u SAD-u od rekordnog snijega na Aljasci do 37°C na Floridi

U proteklom tjednu val vrućine iz Afrike se premjestio preko zapadne Europe sve do sjevera. Zabilježeni su brojni mjesečni rekordi počevši od Španjolske i Portugala preko Francuske i UK sve do Skandinavije.
U petak je u mjestu Nedre Eggedal u Norveškoj izmjerena temperatura od 31.8°C, čime je srušen rekord za svibanj iz 2012. godine kada je zabilježeno 31.1°C. Istog dana 32.2°C izmjereno je u Tinnosdammenu, što je također novi svibanjski rekord.

U Parizu je u petak temperatura prešla 30°C, što se u 145 godina dugoj povijesti mjerenja dogodilo 25 puta, da je Pariz prešao 30 prije prvog lipnja.
Protekle je noći prošao jak grmljavinski sustav te donio osvježenje zapadnoj Europi.

Preko “bare” vrijeme i dalje luduje. Oluje haraju središnjim dijelovima SAD-a. Pojavljuju se komadi tuče impozantnih dimenzija, a istovremeno na Aljasci mjere rekordan snijeg, na Floridi vrućinu.
U mjestu Barrow na Aljasci izmjereno je 11 cm snijega. U Newfoundlandu se temperatura spustila do -38°C, ali na preko 5 tisuća metara visine. Svejedno se radi o nezapamćenoj hladnoći za kraj svibnja, čak i na toj visini.

Newfoundland, Aljaska, Steven Short

U nedjelju je u Miamiju na Floridi izmjerena jedna od najviših temperatura ikada, 36.7°C, čime je srušen rekord još od 22.6. 2009. Ovime je skoro srušen i apsolutni rekord za Miami, jer u povijesti mjerenja nije izmjerena viša temperatura od 98 F.