U novi tjedan ulazimo s povratkom zime i treće ‘marčane bure’

Sinoptička situacija nad Europom

Znak da smo zakoračili u astronomsko proljeće tijekom posljednja tri dana ozbiljno je pokazalo vrijeme, iako su temperature bile iznad prosjeka i za to doba godine. Međutim zima se i dalje ne da pa nas svakih nekoliko dana ‘ošine’ svojim ˝repom˝.

Upravo ćemo se u idućim danima ponovno naći pod njenim utjecajem kojeg je omogućio položaj anticiklone, koja se smjestila kod Irske, a čiji se greben proširio prema sjeveru i time omogućio spuštanje hladnog zraka direktno na Alpe. Ta će fronta nailaskom na Alpe uzrokovati stvaranje sekundarne ciklone s njene južne strane koja će zatim utjecati na vrijeme kod nas. No zbog vertikalnog upada fronte na Alpe te zbog putanje ciklone koja će se kretati od Genove prema jugu Italije, ovo će biti brzopotezna promjena vremena obilježena s malom količinom oborina (suša se nastavlja) te glavnim obilježjem – jakim vjetrom i dotokom hladnog zraka.

Prvi dio ponedjeljka obilježit će i dalje stabilno, toplo i sunčano vrijeme uz temperature do 20 °C te slab i slab vjetar. S dolaskom hladne fronte u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje se i dolazak naoblake, a zatim i kiše. S dolaskom oborina koje će biti uglavnom malih količina (5-20 mm), postupno će stizati i hladan zrak zbog kojeg će u Gorskom kotaru iznad 700 mnv, te po vrhu Učke pasti i malo snijega, uglavnom oko 5 cm.

S dolaskom utorka napustit će nas fronta, a zapuhat će umjerena do jaka bura (treća marčana) koja će isušiti zrak pa će već od jutra postupno prevladavati sve sunčanije vrijeme.

WRF, smjer i brzina vjetra

Temperature zraka bit će osjetno niže nego proteklih dana, uglavnom će se kretati između 10 °C i 15 °C, u Gorskom kotaru oko 5 °C.

Noć s utorka na srijedu bit će hladna, u gorju oko -3 °C, dok će se na Kvarneru kretati od 0 °C do 6 °C. U srijedu će se zadržati vedro vrijeme uz umjerenu do jaku buru te stupanj dva toplije vrijeme.