U ovom tjednu osjetno hladnije od prosjeka, a krajem tjedna moguć i snijeg u najvišem gorju

ms_1445_ens

Dugom iznadprosječno toplom razdoblju čini se da je došao kraj. Kraj prošlog tjedna protekao je u “pripremama” za nadolazeću frontu koja je lokalno donijela obilnije oborine, posebno tijekom nedjelje te u noći na ponedjeljak.

U Rijeku su oblaci stigli u poslijepodnevnim satima petka, vrlo malo kiše palo je tijekom subote, a nešto konkretnije oborine zabilježene su tijekom nedjelje i prvog dijela ponedjeljka. Sinoptičku situaciju koja je dovela do toga već smo objašnjavali, a radilo se o približavanju fronte sa sjeverozapada Europe koja je u suradnji s plitkom ciklonom iz Sredozemlja, najprije stvarala oblake uz iznadprosječnu toplinu i jugozapadno strujanje, a zatim je tijekom nedjelje došlo do konkretnijih oborina, s još jednim dodatnim oborinskim valom u ponedjeljak ujutro.

Kada je riječ o količini kiše, prema mjerenju od ponedjeljka u 8h za 24-satnu vrijednost, najviše kiše dobio je Senj u kojem je palo 84 mm kiše, a obilne oborine pale su i u Krku 79 mm, Rabu 56 mm kiše.
Osim već spomenutih Krka i Raba u PGŽ, u Delnicama 37 mm, Pargu 30 mm kiše, Kukuljanovu 27 mm, Crnom Lugu 25 mm, 23 mm u Bakru, 22 mm u Omišlju, 21 mm u Rijeci, a u Malom Lošinju 18 mm kiše. Iz svega se nameće zaključak da su oborine bile vrlo izjednačene.
Oborinski val od ponedjeljka ujutro također je lokalno donio jače oborine uz grmljavinu, ali je brzo i prošao te se već od prijepodnevnih sati počelo razvedravati.

Oborina je bilo i u drugim krajevima Hrvatske, fronta je gotovo posvuda ostavila bar malo kiše. Osim toga bilo je i uzbuđenja u vidu grmljavinskih pljuskova, a na otoku Visu primjećena je i pijavica.
Mediji su lansirali i neistinitu informaciju o prvom snijegu u Lici, a zapravo se radilo o većoj količini tuče paloj na području Žute Lokve.

Naravno, za frontom je ostala svježina uz dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka. Tome svjedoče i temperature koje su osjetnije pale, a i još će padati, jer hladniji dani tek slijede. S njima će početi i sezona grijanja (ako već nije).
Do subote će vrijeme biti pretežno ili djelomice sunčano, ali osjetno svježije nego proteklih dana, uz sjeveroistočni vjetar i buru koji će dodatno potaknuti osjet hladnijeg vremena. To konkretno znači da bi se u jutarnjim satima mraz mogao pojavljivati ne samo u gorju, već i u zaleđu obale, a temperatura će mjestimice ići i ispod 0°C.
U subotu se očekuje i naoblačenje, dok će oborine uz sjeveroistočno strujanje stići do nas i u nedjelju uz još veći pad temperatura pa se prema trenutnim prognostičkim materijalima za najviše predjele u nedjelju prikazuje i prvi snijeg.

Cjelokupnu sinoptičku situaciju koja će dovesti do te situacije detaljnije pojašnjavamo u nastavku.

ANALIZA
Dolina s frontalnim sustavom preko Jadrana odmiče na istok, dok sa sjeverozapada jača anticiklonalni greben. To znači da će nakon burnih događanja vrijeme se malo i stabilizirati. Međutim, u danima koji slijede neće nedostajati dinamike u vidu hladnih jutara, bure na Kvarneru i osjeta ugodnosti daleko ispod prosjeka za doba godine.

To valja zahvaliti rasporedu sinoptičkih sustava nad Europom. Na primjeru za srijedu da se vidjeti da će se anticiklona protezati od Azora do Skandinavije. čime će se omogućiti spuštanje hladnog zraka sa sjevera Europe direktno u naše krajeve.

Da bismo razumjeli uzročno posljedičnu vezu ove situacije, moramo ponoviti osnovno meteorološko gradivo. Na sjevernoj polutci anticiklone se vrte u smjeru kazaljke na satu, a ciklone suprotno od toga. Gledajući na gornju sliku, može se zamijetiti da će za srijedu nad Skandinavijom biti anticiklona, a tek malo sjeveroistočnije od nas plitka ciklona. Primjenjujući naučene odnose, anticiklona će svojom vrtnjom u smjeru kazaljke na satu, sa sjevera povlačiti hladan zrak i spuštati ga po svojoj istočnoj strani do ciklone južnije. Ona će pak svojom vrtnjom suprotno od kazaljke na satu donositi vlažan, ali i hladniji zrak, koji je već spušten od strane anticiklone nad Skandinavijom.

Rezultat toga vidljiv je na sljedećoj slici gdje je prikazana očekivana temperatura na oko 1500 metara visine.

Zbog te situacije hladnoća će nas direktno zahvatiti, jer će sa sjevera biti omogućen prodor hladnog zraka. Kako tjedan bude prilazio svome kraju taj dotok bit će sve izraženiji, a ciklona će i dalje postojati na kartama. Kombinacija vlažnog i hladnog zraka u najvišim će predjelima Gorskog kotara i Like dovesti i do prvog ovosezonskog snijega.

Kruženje ciklone i hladnoće nastavit će se i u sljedećem tjednu, a naznake popuštanja ove prve zimske situacije i zatopljenje modeli sugeriraju od sredine mjeseca.