U riječkom zaleđu pala obilnija kiša, početak duljeg nestabilnog razdoblja


Foto: Maja Kraljik

S početkom klimatološke jeseni 1. rujna ušli smo i u razdoblje nestabilnog i promjenjivog vremena. U noći na subotu, u nestabilnoj južnoj struji na otvorenom moru sjevernog Jadrana nastajali su olujni sustavi, a jedan takav je u jutarnjim satima pogodio riječko područje, a poglavito u zaleđu i donio obilnije oborine. Bilo je i jače grmljavinske aktivnosti.

Prema podacima s Pljusak mreže, najviše kiše do 13:30 sati dobila je postaja u Permanima, a sve je palo u razdoblju od 8 do 13 sati. Izmjereno je 60 mm kiše. Slijedi Brešca s 45 te Poljane s 25, dok je u Marčeljima palo 20 mm kiše.

Riječke gradske postaje dobile su tek pokoji milimetar, a nešto više kiše, do 10 mm izmjereno je na kvarnerskim otocima.

Temperatura je malo pala pa sjeverni Jadran spada uz kontinent u hladniji dio Hrvatske, dok Slavonija i Dalmacija imaju ljeto.

Ovo je tek početak priče s kišom, jer se nad nama zadržava plitko ciklonalno polje zbog kojeg pristižu oborine. Slično će se nastaviti i sljedećih dana pa i u nadolazećem tjednu. Prevladavat će promjenjivo i nestabilno uz svakodnevnu mogućnost kiše i pljuskova, a neće biti ni vrućina.