Većinom stabilno najmanje do kraja tjedna

Ciklona koja nam je donijela nestabilno vrijeme brzo nas je napustila te se prebacila u južnije krajeve oko Grčke i Turske, a za njom stiže prostrana anticiklona direktno s Atlantika nad gotovo čitavu Europu.

Očekivana sinoptička situacija za srijedu, model GFS, wetterzentrale.de

Ta će se anticiklona zadržati nad Europom do kraja tjedna, s time da će do petka jačati, a zatim postepeno slabjeti . Osigurat će stabilno vrijeme, ali i onemogućiti uobičajeno kretanje ciklona s Atlantika prema Europi pa će one biti prisiljene kružiti oko Islanda i Norveške po sjevernoj strani anticiklone.

Tako će idućih dana nad našim područjem dominirati uglavnom sjeverni i istočni vjetrovi uz prolaznu visinsku naoblaku dok će eventualna hladnoća biti rezervirana za jutarnje sate.

Do četvrtka će se po visini zadržati hladniji zrak, a zatim će malo zatopliti. Noćni i jutarnji minusi bit će prisutni većinom u Gorskom kotaru, ali i u višem zaleđu Rijeke, dok će se dnevne temperature kretati uglavnom oko 10°C uz obalu, do 5°C u gorju.

Malo visinske naoblake može biti u četvrtak, a u petak će zbog slabljenja anticiklone zapuhati umjerena do jaka bura koja će do kraja dana ponovo oslabjeti, a sa sobom donijeti prolaznu hladnoću i naoblaku gdje u srednjem i istočnom dijelu Gorskog kotara može pasti i malo snijega.

Za vikend će ponovo zatopliti uz nešto više temperature i obilje sunčanog vremena.