Venecija: Grad na vodi – grad pod vodom

Manuel Silvestri/Reuters

Izvanredno stanje u Veneciji. Jedan od najljepših gradova na svijetu, grad na vodi – sada je pod vodom.  Kada i kako će se to riješiti – još nitko ne zna. Zna se da je šteta velika i da Veneciju brana koja je trebala raditi već cijelo desetljeće – ne brani.

Ovakvo dizanje vode, 187 centimetara, posljednji je put viđeno prije više od pola stoljeća.

Venecija zapravo nije spremna za budućnost, zbog klimatskog stanja, ali i zbog političkih problema. Nažalost, stanovnici već deset godina čekaju da profunkcionira brana Mose, ali ona još ne funkcionira.

Podbacio je grandiozni sustav čeličnih brana u čijoj je izgradnji sudjelovao i hrvatski Brodosplit. Inicijalno je trebao stajati 1.6 milijardi eura, ali  dosad je u MOSE utrošeno više od 5.5 milijardi. Podvodna struktura već sada je erodirana.

Novac je potrošen na posve nekorisne konstrukcije, crne rupe za ulaganja. One su zapravo samo pogoršale stanje, jer s povećavanjem i čišćenjem lučkih prilaza dolazi još više vode u lagunu. Zbog lukobrana, kad zapušu vjetrovi, voda teško otječe.

U poplavi koja je zahvatila 80 posto Venecije trajnu štetu pretrpjeli su Trg sv. Marka i glasovita istoimena bazilika. Premijer Conte najavio je ubrzano dovršavanje projekta MOSE i prvu pomoć Venecijancima.

Sa šokantnom plimom ovaj put došla je i simbolika: lokalno vijeće regije Veneto upravo je jučer odbacilo mjere za borbu protiv klimatskih promjena, da bi se nedugo zatim voda podignula toliko visoko, da je prvi put u povijesti poplavila i prostoriju u kojoj se glasovalo, javlja hrt.hr