Vikend – zima | Subota donijela izrazito vjetrovito i osjetno hladnije vrijeme

Senj, Lucijan Španić

Vrijeme danas obilježila je jaka do olujna, a u Dalmaciji i orkanska bura, uz osjetan pad temperature zrake. Danas su oboreni i neki rekordi, kao primjerice u Splitu gdje je oko 4 sata ujutro izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu. Zabilježen je udar od 176 km/h. Prvo mjesto danas drži Makarska s udarom bure od 190 km/h. U Dubrovniku je zabilježen udar bure od 158 km/h, Most Krk 130 km/h, Šibenik 119 km/h, Hvar 109 km/h. U Senju, neslužbeno, je izmjeren udar bure od 191 km/h.

Vrlo vjetrovito danas je bilo i u Lici, posebno u Gackoj dolini gdje su oštećeni brojni krovovi stambenih objekata.

Otočac, Glas Gacke

U Rijeci najjačih udara bure bilo je tijekom noći, jačine i 100 km/h. Sukladno tome, u nekim dijelovima grada bilo je oborenih stabala, kao npr. u ulici Milana Rustanbega na Škurinju, čemu svjedoči i fotografija našeg čitatelja. Više automobila je oštećeno, a materijalna šteta se mora tek utvrditi.

Rijeka, Vanja Vanja

Uzrok ovako vjetrovitom vremenu leži u velikoj razlici u tlaku zraka između prostrane anticiklone na sjeveru kontinenta te ciklone južnije od naših krajeva, sa središtem u Jonskom moru. Razlika u tlaku zraka primjerice između Rijeke i Dubrovnika danas je bila oko 15 hPa, što je ogormna razlika na tako malom prostoru, ako uzmemo u obzir da je zračna udaljenost između ta dva grada oko 400 km.

Osim vjetra, današnji dan obilježilo je osjetno hladnije vrijeme, već od jutarnjih sati. Jutros u 7 sati najhladnije je bilo na Zavižanu s -16 °C (uz jak vjetar osjet hladnoće iznosio je gotovo -30 °C), u Delnicama je izmjereno -7°C, Crnom Lugu -6 °C, Gospiću i Otočcu -5 °C, Rijeci i Senju 0 °C, Krku i Rabu 1 °C te Malom Lošinju 2 °C.

Tijekom dana temperature zraka su blago porasle, ali uz buru dojam hladnoće je bio izraženiji. Tako u 13 sati uz obalu se mjerilo između 4 i 7 °C dok su u gorju mjerene negativne vrijednosti temperatura zraka.

Bura i dalje stvara probleme u cestovnom i pomorskom prometu, ali u ovom trenutku većina dionica je otvorena barem za prometovanje osobnim vozilima. Prema izvješću HAK-a (20:36h), otok Rab je i dalje prometno odsječen od ostatka svijeta jer su u prekidu obje trajektne linije koje otok povezuju s kopnom: Stinica – Mišnjak te Lopar – Valbiska.

Nedjelja nam donosi postupno smirivanje vremenskih prilika te slabljenje bure, te hladno jutro. Tijekom ove noći još uvijek će biti olujnih, pa i orkanskih udara bure, osobito u Dalmaciji. Posljednji tjedan veljače donosi nam povratak ugodne topline.