Vremeplov: Studeni je nekada bio studen

Prodor hladnog zraka 02.11.1980. izvor: Meteociel

Ovih dana pišemo o obilnoj kiši i ekstremnoj toplini koja će nas pratiti još barem 10, a možda i 15 dana, a studeni je u prošlosti itekako znao opravdati svoje ime.

Početkom studenog 1980. godine iznad Europe se razvila prava zimska sinoptička situacija. Na području Skandinavije ojačala je rasprostranjena anticiklona koja je omogućila prodor hladnog zraka iz Rusije.

Temperature zraka osjetno su se snizile, na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) iznad dijela Hrvatske zabilježeno je i do -8 °C. Istovremeno je zapadnije u Sredozemlju došlo do produbljivanja ciklone koja je poslala za snježne oborine idealnu količinu vlage (visinsko južno strujanje) bez značajnijeg zatopljenja.

Idealan spoj hladnoće i vlage uz izostanak uobičajene Genovske ciklone i toplog sektora, osim unutrašnjosti Hrvatske snijeg je donio i Istri te Kvarneru, mjestimice sve do mora. Prema arhivskim podacima DHMZ-a, u Rijeci je ujutro 04.11. izmjereno čak 8 centimetara pokrivača!

Od zanimljivosti možemo spomenuti kako usprkos snijegu rekordno niske temperature zraka nisu zabilježene. Najniža vrijednost u Rijeci za studeni izmjerena je 15.11.1983. kada je zabilježeno -4,5 °C.