Zanimljiva ciklona: Od orkanskog puhanja i obilnog snijega, do ekstremnog kupanja (VIDEO)

David Matković@Risnjak

Ciklona koja se od utorka zadržavala u Tirenskom moru, bez prevelike promjene pozicije, donijela je brojna meteorološka uzbuđenja. Obilan snijeg pao je u Gorskom kotaru, a olujna bura s orkanskim udarima ili čak i orkanska bura puhala je na dijelu Kvarnera. Vjetra je bilo i u Gorskom kotaru pa su se stvarali snježni zapusi.

Nastale su brojne poteškoće u prometu, lista zatvorenih dionica bla je podugačka, a ništa bolja situacija nije bila ni u pomorskom prometu. Na Krčkom mostu u utorak navečer izmjeren je udar od 228 km/h. Najvjerojatnije je riječ o rekordnom udaru na mostu otkako se vode takva mjerenja. Prijašnji rekord iznosio je 224 km/h, od 7. veljače 2015. godine.

U Rijeci je bura također snažno puhala te počinila materijalnu štetu na brojnim lokacijama, a na službenoj postaji na Kozali, u noći na srijedu izmjeren je olujni udar vjetra od 97 km/h. Treba reći da je postaja na Kozali i dosta zaštićena od bure, jer je bilo lokacija u gradu s osjetno većim udarima bure, ponegdje se mjerilo i do 135 km/h, što su i orkanski udari.
Uz toliku razliku u tlaku između našeg područja i ciklone u Tirenskom moru nisu se mogle očekivati zamjetnije oborine. I dok je snijeg zatrpavao Gorski kotar, na Kvarneru je bura donosila snijeg iz gorja. Istočni predjeli uspjeli su se i zabijeliti, dok je Rijeka prošla s povremenim lepršanjima snijega.

Zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali su u srijedu između 14 i 16 sati bez električne energije, izvijestili su iz sustava Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o).

Bura je najjače puhala u utorak i srijedu, dok je u četvrtak zbog popunjavanja ciklone došlo i do njenog slabljenja pa se situacija s prometom lagano vraća u normalu.
Osim u gorskim predjelima, snijeg je padao i u unutrašnjosti zemlje, na nekim dalmatinskim otocima, posebno je bio intenzivan u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

S jačanjem anticiklone, vrijeme se smiruje, a do kraja tjedna zadržat će se stabilno, suho i prohladno vrijeme s hladnim jutrima u PGŽ.

Dok je bura puhala preko 200 km/h, bilo je i onih koji su se odlučili okupati. Više detalja ima Novi list, a u nastavku pogledajte i jedan video.