Zanimljivosti iz tropa u 2016. godini

Tropski cikloni, uragani, tajfuni, tropske oluje i tropske depresije, mijenjaju se u intenzitetu, učestalosti, lokaciji i sezonalnosti kao rezultat klimatskih promjena.
Zbog toga nastaju neki od najjačih tropskih sustava na svijetu, kao što se dogodilo u 2016. godini.

Tropski sustavi su toplinski motori koji ekstraktiraju toplinsku energiju iz oceana i pretvaraju je u kinetičku energije vjetra u olujama. S porastom temperatura oceana rast će i snaga tropskih sustava. Nije stoga bilo iznenađenje da je u 2016. godini s rekordno toplim oceanima, da su se najjače oluje pojavljivale u dva od šest oceanskih bazena u kojima se tropski sustavi najčešće javljaju.

Ako uključimo u razmatranje sjevernu hemisferu i rekordni uragan Patriciju, rekordi u dvije godine postavljeni su na polovici mjesta na kojima se pojavljuje tropska aktivnost u svijetu.
Dva rekordera iz 2016. godine su tropski ciklon Winston (udari vjetra gotovo 300 km/h) u južnom Pacifiku, čime je izjednačio rekord južne hemisfere i tropski ciklon Fantala u južnom Indijskom oceanu (vjetar oko 280 km/h).
2016. godine također je zabilježeno 7 tropskih sustava najjače 5. kategorije, što je 5. rezultat od početka mjerenja.

Supertajfun Meranti, koji je pogodio Filipine 13. rujna izjednačio je rekordnu brzinu vjetra prilikom ulaska na kopno. Izmjereno je nevjerojatnih 306 km/h, a toliko je izmjereno prilikom “landfalla” supertajfuna Haiyan na Filipinima 2013.

Uragan Pali postao je najraniji istočnopacifički uragan, jer se pojavio već 13. siječnja. Alex je postao prvim siječanjskim uraganom na Atlantiku, još od 1955, a uragan Otto postao je najkasnijim uraganom na Atlantiku, jer se pojavio 24. studenog.
Godinu je obilježio i uragan Matthew koji je donio rekordnu kišu SAD-u

Na samom kraju godine supertajfun Nock-ten postao je najkasniji tropski sustav na sjeverozapadnom Pacifiku.