Završio El Nino – najjači u zadnjih 20 godina

beach-863346_1920
Završio je najjači El Nino u proteklih 20 godina koji je uništio azijske usjeve i uzrokovao nestašicu hrane, objavio je australski meteorološki zavod BOM u utorak.

Klimatski indikatori povezani s El Ninom koji se pojavio u 2015. godini vratili su se na neutralnu razinu, rekli su iz BOM-a.

El Nino je uzrok rasta temperature površinske vode u Tihom oceanu što dovodi do iznimno toplog vremena diljem Azije i istočne Afrike, te obilnih kiša i poplava u Južnoj Americi.

Posljednji El Nino doveo je do najviše temperature mora u zadnjih 19 godina, uzrokujući razdoblje suše i pad u proizvodnji pšenice, palminog ulja i riže u Aziji.

Zbog zahlađivanja klimatskih indikatora u posljednjim mjesecima završetak El Nina nije bio neočekivan, no australski BOM prva je meteorološka agencija koja ga je službeno objavila.

Farmeri sada iščekuju razvoj La Nine, pozitivnog vremenskog obrasca koji u pravilu slijedi El Nina i Aziji donosi vrijeme bogatije oborinama. Šanse za La Ninu barem su 50 posto, smatraju u australskom zavodu.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Pixabay.com